2017. január 6., péntek

Futapest - Csömör terepfutás

Hívogatóan közeli helyszínen a Futapest szilveszteri versenye. A kiírás szerint 16 km a táv, hát kicsit több, mint az erre a napra tervezett 10 km-es edzés, de semmi gond, majd a vasárnapi hosszúból lecsípem. Szóval ezt csak egy edzésnek szántam, de odafele tartva az autóban már azon agyaltam, hogy inkább a közelgő félmaratonra lehetne egy versenytaktika tesztet csinálni. A terv jelenleg az, hogy a pulzust az első 1-2 kilométeren 160-on, aztán a táv feléig 165-ön, onnan pedig 169-en tartom, az utolsó kilométeren meg ami a csövön kifér. Nevezés után nézem a pályarajzot, pontosan 17 km a táv, és van benne 180 m szint is. A bemelegítést nagyon lelkesen csinálom, úgy tűnik nem lesz itt semmiféle edzés, elkapott a versenyláz. Már izgulok is. Csúszik a rajt, próbálok mozogni, nagyon fagyos az idő, de legalább szépen süt a Nap.

Eléggé előre álltam a rajthoz, nagy tempóban lőnek ki körülöttem, én meg persze sodródom az árral. Fel is megy a pulzus 169-ig, és bár 500 méter után már finoman lassítok, az első kilométert jelző táblát elérve csak 4:42-t mutat az óra. Ez nagyon sok nekem, nem szabadna 5 perc alá menni. Tovább lassítok, folyamatosan mennek el mellettem, de nehezen akar lemenni a pulzus. Persze ez nem meglepő, 5 perces lett ez az ezres. Természetesen kezdek is megzuhanni, hihetetlen, hogy milyen hamar ki tudom nyírni magam. Rettenetesen izzadok, nekiállok vetkőzni, fejpánt, kesztyűk, lekerülnek, a felsőmön mindent kicipzárazok, csak úgy löbögnek a hosszú ujjak. Itt már pontosan tudom, hogy elfutottam, de nagyon zavar, hogy folyamatosan előznek, pedig még lassítanom kéne, hogy helyrejöjjek. Nem szabad ilyen elölről indulnom, nagyon demotiváló nekem ez a helyzet. 5:20-as tempóban teszem meg a következő két kilométert, majd szerencsére jönnek a komolyabb szintek, mintegy 150 m+ a következő három kilométerben. Ez kicsit megtöri a szenvedésemet, jogos a 6 perc körüli tempó. Miután sík lesz a terep, sikerül 165-ön stabilizálnom a pulzusom, és próbálom fejben helyretenni magam.

Folyamatosan javul a kedvem, de kell még két lassú, 5:40-es kilométer, hogy teljesen magamra találjak. Emiatt el is kezdtem fázni, visszakerül a fejpánt és a kesztyűk. Szerencsére ezalatt már csak néhányan előztek, és nem is tudnak elmenni. A 10. kilométerben már egy kis lejtő is volt, itt végre kezdtem visszanyerni a tempót, és megkezdtem a visszaelőzgetést is. Pontosan 5:36-os átlaggal értem el a 10. kilométert jelző táblát, ami annak ellenére, hogy nagyon elszúrtam az elejét, nem olyan vészes. Innen nagyon jó tempóban és ami fontosabb, jólesően tudok futni, folyamatosan véve vissza a verseny elején elvesztett helyezések egy részét.

Nem teázok, újabb 3 hely :)

Most megpróbálok az utolsó két kilométeren hajrázni, elengedem a pulzust. Hát 1000 méternél csak hangyányival többet tudtam megtenni jelentősen gyorsabban, az utolsó kilométeren a 175-ös pulzus már csak 5:10 körüli tempót eredményezett. Az utolsó párszáz méteren mosolygok, pedig épp erőlködök a túl korai hajrá miatt, és az elrontott kezdés okán is mérges vagyok, de egy befutó mindig fantasztikus érzés.

1:32:39 lett a vége, azaz 5:27 perc/km, ez igazából az idei legjobb átlagtempóm. Olyan versenyekénél is jobb, ahol nem volt szintemelkedés. Igazából az időjárás sem volt ideális, a tiszta ég miatt reggel rettenetesen hideg volt a levegő, viszont az elején a napsütésben futva meg nagyon túlmelegedtem. Sosem öltözködtem még verseny közben... A felsőválasztás sem volt szerencsés, sok volt, és nem lehet kicipzárazni. Mindenesetre nem foghatom semmire az elfutást az elején, azt bizony én hoztam össze. Sajnos így bővül az elfutott versenyek összehasonlító táblázata, de legalább tudtam kezelni. Mondjuk nem olyan jól, mint Kartalon, ahol jobban visszavettem, így hamarabb helyre is jöttem, de nem is lett végzetes, mint Pétfürdőn. Sokkal jobban kell bíznom az előre meghatározott pulzustervemben, nem szabad az "Áhh, az elején belefér egy kicsit a magasabb pulzus, biztos csak az izgalom!" féle önbecsapásoknak felülni. Csodák nincsenek, egyik napról a másikra nem fogok fél perc/km-el többet bírni. Talán egy év múlva majd kezdhetek ilyen tempóban...

kmCsömör (17 km)Pétfürdő (21 km)Kartal (13 km)
0-527:40 (5:32 /km)26:59 (5:24 /km)28:53 (5:47 /km)
5-1028:38 (5:44 /km)32:40 (6:32 /km)27:28 (5:30 /km)
10-1526:19 (5:16 /km)33:03 (6:37 /km)(5:31 /km)
15-20(5:01 /km)34:47 (6:57 /km)-

Ezzel véget ért a 2016-os év, hogy átadja a helyét egy még sikeresebb évnek. :) BUÉK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése